Gelişimsel Oyun Terapisi


2 Haziran 2015
- 


Gönderen
Oyuncu Terapist



Dokunmak temel bir ihtiyaçtır. Hayatının ilk yıllarında bunu yeterince deneyimleyemeyen çocuklar çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Bkz.Dokunmanın iyileştirici gücü
Gelişimsel Oyun Terapisi, dokunmanın insan gelişimdeki önemi ve terapötik etkisinin farkına vardıktan sonra Viola Brody tarafından geliştirilen bir terapi türüdür.
Gelişimsel Oyun Terapisi, 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilir. Etkili olduğu alanlar ise fiziksel ve cinsel istismar, otizm, şizofreni, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. 
Özellikle hayatının ilk yıllarında bakım verenleriyle güvenli bağlanma yaşayamamış yani yeterince "iyi dokunma" tecrübe etmemiş çocuklar için oldukça etkili bir yöntemdir. Viola Brody'nin çalışmasının sonuçları, bu terapi yönteminin, dikkat eksikliği ve öğrenme bozukluğu benzeri sorunların çözümünde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. 
Terapist, çocuğun ihtiyacını belirledikten sonra Gelişimsel Oyun Terapisi kullanmaya karar verir ve aileden izin alır. Seanslarda belli sınırlar içinde, "iyi dokunma"yı içeren oyunlar oynayarak çocukta duygusal iyileşmeyi sağlar. Gelişimsel Oyun Terapisi'nin hem bireysel hem grup uygulaması yapılabilmektedir. Bu terapi yöntemini uygulayan psikologların bu konuda bir uzman psikologdan eğitim almış olmalarına dikkat etmek gerekmektedir.





Şeyma Demirlikan, Klinik Psikolog
seymademirlikan@gmail.com