BİR MASAL :))


8 Ocak 2016
- 


Gönderen
Betül Ergün



Geçenlerde kızlarımla izlediğim bir çizgi film beni çok etkiledi. Üzerinde epey düşündüm, çizgifilmi paylaşma imkanım olmadığı için o masalı sizlerle paylaşmak istedim.

Ülkenin birinde, kralın biricik kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Kral tüm imkanlarını seferber eder ve kızının hastalığına bir çare arar. Ancak hiçbir hekim bu hastalığın çaresini bulamaz.Kıral üzüntüsünden ne yapacağını bilemez. 

Kralın soytarısı: Bir de kızınıza soralım, belki o hastalığının çaresini biliyordur, der. Çaresiz kral bu fikri kabul eder ve kızına sorar. Prenses, eğer gökyüzündeki aydan bir kolye yapıp kendisine verirlerse iyleşeceğini söyler.


Kral ne yapacağını şaşırır, kızına aydan kolye hediye etmesi gereklidir. Bütün vezirlerini, danışmanlarını, bilim adamlarını toplar ve prensese ay'ı nasıl getirebilceklerini araştırırlar. Ancak hiç kimse bir yol bulamaz. Soytarı bunun cevabını da prensese sormayı önerir.
Prenses, Camın önündeki ağaca tırmanırlarsa, oradan uzanıp ay'ı gökyüzünden koparıp alabilceklerini söyler.

Bu cevabı duyan kral biraz rahatlar, kızını yapay bir ay ile avutabilceğini düşünür. Ancak ya prenses ertesi gece gökyüzünde parlayan ayı görüp ona yalan söylediklerini anlarsa, ya bu durum onu üzüp daha da hasta ederse. Ne yapmalı? Prensesin gökyüzündeki ayı görmesini nasıl engellemeli? Kral bütün vezirlerini, danışmanlarını ve bilim adamlarını toplayarak bunun çarelerini arar. Ancak hiç bir çözüm önerisi onu tatmin etmez.Soytarı bir kez daha prensese sormayı önerir ve prensese sorarlar. Prenses: Nasıl çiçekleri kopardığımız zaman yenisi çıkıyorsa, gökyüzünden ayı koparınca da yenisi çıkar, der.

Bu cevap kralı çok memnun eder. Hemen ay şeklinde bir kolye yapılmasını emreder. Ancak mücevher ustaları bu kolyenin yapımında hangi malzemeyi kullanacaklarına bir türlü karar veremezler. Kolyedeki ay gerçek aydan ayırt edilmemelidir. Prenses gerçekten de gökyüzündeki ayın koparılarak kolye yapıldığını düşünmelidir. 

Kimi, aynadan olması gerektiğini savunur, kimi gümüşten, kimi de ayın peynir gibi delikleri olduğu için peynirden olması gerektiğini savunur. Soytarı bunun da çözümünün prenseste olduğunu söyler ve prensese sorar: Sence ay neden yapılmıştır?

Prenses ayın gümüşten yapıldığını söyleyince, mücevher ustaları hemen işe koyulur ve gümüşten bir ay yaparlar. Prenses aydan kolyesini takınca, sevinçten ayağa kalkar ve neşeyle etrafta dans etmeye başlar. 

ve mutlu son :))

Bazen mutlu sonlar bu kadar kolaydır aslında, uzmanların peşinden koşmadan önce çocuklarımızın söylediklerine bir kulak verelim. Belki de problem zannettiğimiz şeylerin çok kolay çözümleri vardır ...